Från gameplay till design och ljud – vad kännetecknar ett bra onlinespel?

Vad gör ett onlinespel bra? Det finns en mängd olika faktorer som behöver samspela för att skapa bästa möjliga spelupplevelse. Varje utvecklare strävar efter att locka spelare till just deras spel och för att lyckas behövs rätt recept.

Spel kommer i en mängd olika skepnader. Det kan röra sig om ordlekar i mobilen, att spela fire joker, ge sig ut på långa kampanjer i äventyrsspel eller in i täta matcher i onlinespel. När man spelar onlinespel är det en rad faktorer som påverkar upplevelsen. Strålande gameplay är i princip ett måste för att det ska vara kul att ge sig in i ett spel, men det är även viktigt med saker som design och ljud.

Gameplay

Allra viktigast av allt i ett onlinespel är det som kallas gameplay. Vad ordet innebär är både luddigt och tydligt på samma gång. Kort och gott kan man säga att gameplay är själva spelandet. Är banorna roliga? Är det för svårt? Är det för lätt? Finns det logik bakom vilken knapp som används för att hoppa eller skjuta? Bra gameplay är stommen i alla minnesvärda spelupplevelser.

Utan bra gameplay spelar det i princip ingen roll om onlinespelet har snygg design eller ljudeffekter. Fungerar inte själva spelandet blir det som en bromskloss för spelaren som är väldigt svår att tänka bort när man gör sin undermedvetna bedömning av onlinespelet. Ett skjutspel kan vara hur snyggt som helst, men det närmast kvittar om alla vapen känns för svårskjutna, kontrollerna för tröga eller att banan är så stor att det är svårt att hitta fiender att rikta sina skott mot.

Servrar och uppkoppling

Internetuppkoppling är en viktig del av vardagen. 95 % av alla svenskar har internet i hemmet. För att ett spels gameplay ska upplevas som spännande och njutbar när det kommer till onlinespel spelar servrar och uppkoppling en avgörande roll. Om det inte ansluter tillräckligt många spelare till matchen kommer det inte att vara lika roligt att spela.

Förvisso kan själva kontrollen, styrningen och känslan när du använder dina vapen vara bra, vilket är tydliga kännetecken för bra gameplay. Detta spelar dock ingen roll om du inte har några fiender att möta. Sådant går också under kategorin dålig gameplay.

Har du svajig uppkoppling kommer även detta att påverka hur du ser på ett onlinespels gameplay. Dåligt internet kan göra så att miljöer inte laddas in snabbt nog eller att animationerna laggar. Det är så klart inte spelutvecklarnas fel – även om det händer att servrar blir överbelastade och börjar lagga – men är oavsett vad något som gör spelets gameplay sämre.

Design

Intresseväckande och indragande design är också en viktig pusselbit i ett onlinespels framgång. Fotorealistisk grafik och miljöer i spel som Battlefield och Call of Duty gör upplevelsen lättare att leva sig in i och skapar helt enkelt en mer underhållande spelupplevelse. Det är lätt att försvinna in i den digitala världen så glöm inte bort att då och då gå ut i det soliga vädret.

Grafik och fotorealism av högsta nivå är dock inte det enda som kännetecknar bra design i onlinespel. Vissa spel väljer att gå en mer artistisk väg och slopar verklighetskänslan i förmån för konstnärlighet och unik framställning. Ett tydligt exempel på detta är supersuccén Among Us. Spelet är enkelt utformat med tecknad grafik som lika gärna hade kunnat vara designad för 20 år sedan. Ändå finns det något indragande med uttrycksformen. Alla som har spelat Among Us skulle känna igen spelets karaktärer på en gång oavsett i vilket sammanhang man såg dem.

Ännu tydligare exempel på detta är Minecraft. Spelet slog ner som en bomb i början av 10-talet och har med sin legoliknande design och knasiga djur och monster fångat miljontals spelares intresse. Även här är det ingen banbrytande grafik med realistiska skogar, grottor och stränder. Men det gör inget för det är just det barnsliga och enkla i designen som gör Minecraft till ett spel vars utformning sticker ut i mängden. Utan sin unika design hade spelet antagligen inte fortsatt vara så populärt som det är än i dag.

Bandesign

Design handlar inte bara om hur spelet ser ut rent visuellt. Hur en bana är utformad rent spelmekaniskt kan också räknas in under begreppet design – eller närmare bestämt bandesign. En banas upplägg, särskilt i spel där spelare möts i olika sorters matcher, är av yttersta vikt för att ett onlinespel ska fungera och vara roligt.

För att återigen använda exempel från skjutspelens värld behöver banor en dynamisk design. Det får inte vara alldeles för många stora ytor med få ställen att gömma sig på, men inte heller för trångt så att man inte ser fienderna förrän de är precis framför en. Med rätt balans skapas den perfekta banan.

Karaktärsdesign

Hur karaktären du spelar som ser ut är också det en viktig del av designen på ett onlinespel. Många spel är FPS – alltså first person shooter – vilket innebär att du som spelare inte själv ser din karaktär eftersom perspektivet utgår från dennes synvinkel. Detta hindrar dock inte spelare i till exempel Fortnite att lägga mängder med tid, och inte sällan pengar, på att välja karaktärsutseende. Hur ens karaktär är designad blir en förlängning av vem man är som spelare.

Ljud

Ljud är en extremt viktig del i spelupplevelsen. I vissa spel är det ett måste för att du ska kunna spela. Utan ljudet av kulor som viner har du ingen aning om från vilket håll fienderna anfaller och tonerna av en gasande motor kan vara ett tecken på att du snart passeras ute på racerbanan. I spel där kommunikation krävs använder du dig dessutom ofta av headset för att kunna prata med andra spelare och lägga upp taktiker.

Bra ljud förhöjer även hela upplevelsen av onlinespelet. En tuff batalj på ett stormigt slagfält blir ännu mer spännande om du hör vinden piska och regnet smattra, explosioner dundra och vapen panga. Det går såklart att spela onlinespel utan något ljud alls, men då går man miste om den ultimata upplevelsen.